Нашите талантливи деца

„Нашите талантливи деца” е страницата, в която ще представяме всички възпитаници на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” с дарба и възможности за развитие и изява в изкуството и спорта. Те са гордост не само за своите родители и учители, но и за всички сънародници в Каталуния. Някои деца вече притежават впечатляващи награди от престижни фестивали, състезания и турнири, но успехите им тепърва предстоят.

БЪЛГАРЧЕ ЖЪНЕ УСПЕХИ ПО ШАХМАТ В КАТАЛУНИЯ И МЕЧТАЕ ЗА ОКСФОРД

Талантливо българче жъне успех след успех за федерацията по шахмат на Каталуния и мечтае да стане велик гросмайстор. С всеки следващ турнир 11-годишният Данаил Сергоорис става все по-добър и вече се състезава в категория Sub-12.

Шестокласникът от филиала на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес за пръв път проявява интерес към шахматната дъска

когато е 4-5 годишен

 „Харесаха му фигурите, искаше да разбере как се движат и каква е логиката на самата игра. Тогава неговият баща му обясни основните правила и постепенно започна да го въвежда в шахмата”, разказва майката на Дани – Росица Александрова – Сергоорис. Така  баща и син си намират общо занимание. Дани винаги губи, защото татко никога не му подарява незаслужено предимство, но това само амбицира момчето да опитва отново и отново.

 

Сега вече е по-различно. През годините Дани все по-често затруднява и побеждава баща си. Така разбира, че

има потенциал в шахмата

 и се захваща с по-сериозни тренировки. Когато e на 8 години, започва да се занимава с шахмат като извънкласна дейност. Още тогава обеждава  връстниците си, а и по-големите ученици.  Дани обаче се притеснява да приеме поканите за членство от силни шахматни клубове в Каталуния.

Миналата година неговият треньор го убеждава, че само с училищни турнири няма как да стане голям шахматист. Така Дани се присъединява към шахматния клуб на Гранойерс-Кановейес. Сега се състезава в категория Sub-12 на шахматната федерация на Каталуния. Той участва и в открити турнири с международно участие,  увеличавайки постепенно и официалния си FIDE ЕLО рейтинг.

Доскоро Дани се явява предимно на турнири между училищата в Гранойерс и Вайес Ориентал, Има спечелени няколко купи и медали в индивидуалната и отборната надпревара. От тази година се състезава и на ниво федерация, отборно и индивидуално, като

показва много добри резултати за дебютант

Макар че побеждава много по-силни и опитни съперници,  се научава и да губи. Осъзнава че го чака много сериозна работа занапред, ако иска да се доближи до върховете в този изключително труден спорт.

Всяка седмица Данаил отделя средно по два часа на ден за шахмат. Три пъти седмично има занимания с треньора и съотборниците си от клуба, с тактически упражнения и мини турнир. В повечето случаи Дани печели или се класира в челната тройка. Петък вечер в клуба има вътрешно клубен турнир по блиц шах, в който участват възрастни и деца като равностойни противници. Тези предизвикателства са чудесна подготовка за официалните турнири.

Денят на Дани е изключително натоварен

През деня до 17 часа е на училище. После следват домашни, малко видео игри за разтоварване. Играе шах в клуба, онлайн пред компютъра в една от големите и всепризнати платформи за шах или с най-любимия му противник – баща му. След вечеря, ако все още има желание, забива нос в някоя от книгите си с шахматни стратегии.

„Преди Дани предпочиташе предимно турнирите пред компютъра с реален противник, но във виртуална среда, сега вече постепенно се отърси от стеснителността си и се наслаждава на турнирите в реални условия”, признава майка му. Разбира се, както във всеки спорт, не липсват нерви и разочарования, но позитивните емоции са повече.

В играта Дани не подражава на някой от световните гросмайстори и

се опитва да търси собствен стил

въпреки че в шахмата това е доста трудно постижимо. Възхищава се на големите имена в този спорт и изучава игрите им. Отделя доста време да изучава шахматни стратегии и тактики, защото това е единствения начин да прогресира в този спорт.

Неговият баща отново е основният му помощник. Двамата всеки ден се състезават, кой по-бързо ще разреши даден шахматен пъзел.  Те намират време да въвеждат и сестричката на Дани – Емма, в тайните на играта. Момичето наблюдава брат си и се учи бързо, дори гордо може да каже, че вече има първи успехи на междуучилищно ниво.

Данаил е ученик в SEK Catalunya International School, едно от най-елитните училища в Испания. Той е отличен ученик, сочен винаги за пример от учителите и съучениците си.

Говори свободно пет езика

и се отличава със завидни знания в областта на математиката и точните науки. Наскоро роденият шампион печели категорично в своята категория турнир онлайн между всичките SEK International  училища (общо 10 в Испания, Ирландия, Франция, Саудитска Арабия и Катар). Той получава специални поздравления от ръководството на училището лично и на страницата на училището във Facebook -(https://www.facebook.com/sekcatalunya/photos/a.561495540670300/2037044456448727/ )

„Предполагам, че Данаил е наследил увлечението към шахмата от баща си, който цял живот се занимава с тази игра, макар и само на аматьорско ниво. На младини той е бил национален състезател на Белгия по тенис на маса и не е имал достатъчно време да се посвети и на двата спорта”, разказва Росица Александрова – Сергоорис

Когато е по-малък, Дани мечтае да победи баща си на шах и това вече е факт…Сега мечтае да учи в Оксфорд и  да продължи да се занимава с шах. Не крие амбициите си да стане гросмайстор и да побеждава на международно ниво. Неговите родители винаги ще го подкрепят и ще му стискат палци.


ГЛАСЪТ НА ЙОАНА СЕ ИЗВИСЯВА В БАРСЕЛОНА

Йоана Мария Асгеирсдотир Йонасон е родена в Барселона, Испания. Нейната майка е българка, а баща й е исландец. Третокласничката от БНУ “Св.св. Кирил и Методий” пее в детския оперен хор Palau de la Música Catalana.
През 2018 г. Йоана Мария е класирана на първо място в категорията до 9-годишна възраст в конкурса за музикално народно творчество на 10-ия фестивал на българите по света “Аз съм българче”, организиран от Асоциация Тангра. Т.г. тя се нарежда на 4-о място в конкурса “Любка Рондова” и се представя успешно в конкурса “Чародейка”. Участвала е във фестивалите “Завило се хоро, извило се” /Реус/ и в “Една земя един народ” /Памплона/.

Гласът на 8-годишната Йоана Йонасон се извисява в Барселона. Талантливата певица впечатлява с изявите си на всеки фестивал и доказва, че неслучайно е сред малцината български момичета в детския оперен хор Palau de la Música Catalana.
Йоана започва да пее, предимно на английски език още когато е на 3 години. Отначало заучава сама песни в Ютуб. „Забелязах, че има много добре развита слухова памет, широк вокален диапазон и бързо възпроизвежда мелодии. След като гледа за първи път „Хари Потър”, вече си тананикаше музиката към филма само от едно слушане„, спомня си нейната майка Станислава Тонева. Тя се захваща с музикалната подготовка на своята дъщеря, когато става на 6 години.
Фолклорът привлича Йоана от малка и участията й на училищни тържества и български вечеринки, организирани от ФФ “Старият Чинар” в Барселона, не закъсняват. Нейната майка подбира песните според намерената инструментална музика, която отговаря на тоналността на детския глас.
Лъчезарната красавица е самороден талант. В семейството й няма изявени певци. Станислава и родителите й са участвали в хорове, а в рода на баба й преброяват няколко музиканти. Миналото лято майка й завежда Йоана при оперната певица Николина Петрова, за да каже дали вижда някаква певческа дарба. Точно тогава детето постоянно си пее откъси от Аve Maria на Шуберт и винаги щом влезе в помещение с добра акустика, опитва гласа си. Дотогава никога не е ходило на уроци по пеене.
„В испанското училище залагат на групова, а не нa индивидуална изява. Всички участия и изяви на децата са по класове и талантите не се поощряват”, обяснява Станислава. Тя преценява, че самостоятелните уроци могат да отегчат детето и решава да запише Йоана в детски хор, за да получи професионална подготовка и да навлезе в музикалните среди.
Докато преглежда страници на училища в Барселона, се запознава с българската пианистка Анджела Каменова. Тя й предлага да опита в Palau de la Música Catalana. След прослушването Йоана получава едно от малкото места в детския оперен хор, в който пеят още две българчета. Детето кандидатства и за всеобща радост е прието в музикалното училище Joan Manuel Serrat, но в крайна сметка с майка си решават да откаже мястото заради претоварената си програма.
Обещаващата певица вече отделя по 2-3 часа за пеене два пъти седмично и продължава да търси свой индивидуален стил. Преди участия в конкурси или изяви времето за подготовка се увеличава.
Иначе гласовитото българче обича да слуша всякаква музика. Любимите му изпълнители са Майкъл Джексън и Куин. Йоана успява да намери време и за уроци по пиано, зумба танци, артистични кънки и плуване, които са най-силните й влечения. Всяка събота третокласничката изучава български език и народни танци в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в каталунската столица.
Тази година й предстоят няколко сценични изяви. Който желае да присъства на концерт с нейно участие може да погледне календара на детския хор и да закупи билети от https://www.palaumusica.cat


ЛОРЕНА РИСУВА КРАСИВО И МЕЧТАЕ ЗА ЗЪБОЛЕКАРКА

Лорена Евгениева Евгениева е родена на 29.09.2011 г. в град Севиля, Испания. Третокласничката във филиала на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес. С рисуване се занимава от 5-годишна възраст и от тази година усъвършенства таланта си в частната школа по рисуване ArTemar 16.
М.г. нейна рисунка печели второ място на конкурса „Аз съм българче” , а т.г. творбата й е класирана на първо място в конкурса „Здравето на планетата ни е в нашите ръце”, организирани от Асоциация Тангра. Отличена е на второ място т.г. в конкурса „Най-красиво великденско яйце” на БУ „Васил Левски” – Москва. През 2019 г. участва в конкурсите „Будителите са сред нас” /Тарагона, Реус/ и в международния конкурс „Моята българска бродирана риза” на Асоциация Асен и Илия Пейкови /Италия/.

Лорена рисува красиво на всякакви теми и мечтае да стане зъболекарка. Родителите й откриват нейния талант преди три години, когато забелязват увлечението на детето. „Рисува винаги когато има свободно време, но напоследък не разполага с такова”, казва баща й Евгени Евгениев. Творбите й се отличават със собствен стил и грабват с чистотата на рисунъка, а оригиналните й хрумвания по зададена тема грабват журито при участие в кокурси.
Всеки ден 8-годишната красавица ходи на испанско училище, където посещава и извънкласни форми по английски език, плуване и танци. За да развие дарбата си, тя вече посещава частната школа по рисуване за деца Ar Temar 16.
С неизменната си усмивка Лорена усвоява българския език всяка събота във филиала на БНУ „Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес. „Много добра ученичка, схватлива, изпълнителна и старателна”, уточнява нейната учителка и директор на училището Стоянка Колева. Майката на малката художничка се занимава като учителка с малчуганите от подготвителната група и първи клас.
Родителите на Лорена искат тяхната дъщеря да стане преуспяла и достойна българка. И се радват винаги когато седне да рисува.


ИВАН СТРЕЛЯ ТОЧНО С ЛЪК В КУПИ И МЕДАЛИ

 10-годишният Иван Кръстев стреля точно с лък и след всяко състезание в Барселона носи вкъщи все повече награди. Малкият Робин Худ вече има два сребърни медала от Liga Catalana в зала м.г. и от шампионата на Каталуния 2019. На вътрешното първенство талантливото българче печели две купи, като прибавя в колекцията си второ място през м.г. и става първи през 2020 г.

Иван впечатлява треньори и специалисти с постиженията си, защото тренира стрелба с лък от една година. Запалва се по този спорт случайно, след като наблюдава турнир на Монтжуик. Записват го да тренира и всяка седмица момчето усвоява тайните на точната стрелба по час и половина всяка седмица. Не подражава на известни състезатели и стрелбата му се отличава с индивидуален стил.

„В испанското училище се справя чудесно, вписва се добре в чуждоезиковата среда и няма затруднения”, казват родителите на Иван. Всеки ден малчуганът е на училище от 9-16 часа, а в събота петокласникът намира време да учи български език в БНУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Освен стрелбата с лък, обещаващият спортист учи и английски език, тренира футбол, кара ролери, играе тенис на маса и федербал. И когато може, палува в парка с приятели. А щом се прибере у дома, обича да нарежда пъзели и да преодолява предизвикателства в електронните игри.

Доскоро малкият Иван иска да стане палеонтолог. Родителите му не се притесняват за неговото бъдеще, защото синът им тепърва ще израства и ще преследва мечтите си

.


РАЛИЦА РИСУВА СЪС САМОРОДЕН ТАЛАНТ

Ралица Димова рисува природни пейзажи и цветя, като впечатлява със самородния си талант. Картините на 9-годишното момиче грабват с неподражаемото съчетаване на цветове, а четвъртокласничката от БНУ Св. св. Кирил и Методий” вече прави опити да изобразява и хора.

Момичето с лъчезарна усмивка е родено в град Габрово и първите четири години от детството си живее в китната Трявна, след което се премества със семейството си в Барселона.

Интересът на Ралица към рисуването идва спонтанно преди 4 години, когато клиповете за рисуване привличат нейното внимание. Красотата на изобразителното изкуство пленява детското въображение и момичето решава да опита, като следва уроците по рисуване онлайн с лист и молив в ръката.

Родителите й не могат да се нарадват, защото дъщеря им е самороден талант. Друг художник във фамилията няма. За да развият дарбата й, те я записват на частна школа, която Ралица посещава един път в седмицата. Детето няма любим художник, на когото подражава и се стреми отсега към индивидуален стил.

Прилежната ученичка не забравя, че всеки ден трябва да ходи на испанско училище, а в събота да учи български език и в БНУ „Св. св. Кирил и Методий”. През седмицата тя намира време и за извънкласни дейности, като изучава английски език и тренира таекоуондо.

„В испанското училище Ралица се справя отлично и се вписва добре в чуждоезиковата среда, макар че няма индивидуални изяви, всичко се прави групово”, казват нейните родители. Дъщеря им все още няма спечелени награди, но всички забелязват нейния талант.

Засега талантливото българче мечтае да стане учителка. Близките на Ралица знаят, че на даровитото им дете тепърва му предстои да прави своите избори в живота и се надяват  най-вече да  стане преуспял и стойностен човек.


Лили е магьосница със стил на ролкови кънки

Чаровната  Лилия Бързашка е магьосница на ролкови кънки и съчетанията й се отличават с лекота и стил. Преди две години седмокласничката от филиала на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес става втора в категория “С” на IV TROFEU NACIONAL CPA SANTA PERPETUA DE MOGODA, а м.г. печели награда за най -добър стил на XV CAMPIONAT SOCIAL CPA SANTA PERPETUA DE MOGODA. Тази година й предстоят няколко състезания и изпит за минаване в следващо ниво.

Талантливото българче е родено на 9 юни 2007 г. в град Фигерес, Испания. През 2013 г. родителите на Лили я записват на курс по ролери към испанското училище, в което учи тогава. Преподавателката й е бивша състезателка по ролкови кънки и веднага забелязва нейните качества, като препоръчва детето да тренира ролкови кънки.

Три години по-късно момичето се качва на кънките и никой не може да повярва,  че го прави за първи път. Лили се справя чудесно и съчетанията изобщо не я затрудняват.

Тренировките, както тя признава, са изморителни, но усилията си струват. Състезава се за  клуба по кънки към Санта Перпетуа де Могода (CPA Santa Perpetua de Mogoda и усъвършенства уменията си три пъти седмично по час и половина.  Отделно има задължителни занимания по гимнастика и физическа подготовка един път в седмицата по  45 минути.

Лили вече знае, че успехите идват с дисциплина и работа в екип. Сряда и петък са най-натоварените й дни, защото е на училище от 8 до 14.40 ч. Прибира се вкъщи, за да обядва и от 15,45 до 17 часа отива да учи английски език в академия Harvest. Връща се у дома, колкото да си почине 15 минути,  после слага дрехите за тренировка и отива в клуба, където е от 18.15 до 21 часа.

 Натовареното ежедневие не пречи на 12-годишната кънкьорка да се справя отлично в училище. Говори свободно испански и каталунски език и всяка събота усъвършенства българския език във филиала на  БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Мойет. Както и на тренировките, в часовете е съсредоточена и амбициозна и покрива тестовете по изучаваните дисцилини.

 Засега Лилия Бързашка иска да стане професионална кънкьорка, но си мечтае и детски учител или лекар. ” За нас е важно да запази добротата в себе си. С каквото и да реши да се занимава ние ще сме до нея”, категорична е нейната майка Маргарита Копчева.  Бъдещето и професионалната кариера пред  Лили тепърва предстоят.


Вики  обожава да препуска в галоп и кариер с Мис Крейзи Люк

Вики обожава да препуска в галоп и кариер с кобилата си Мис Крейзи Люк. М.г. талантливото момиче спечели шампионата на Каталуния и вече мечтае да участва на Олимпийски игри. Макар че е много заета, седмокласничката от БНУ „Св. св. Кирил и Методий” е прилежна ученичка и успява да намери време за българския език.

Виктория Георгиева Димитрова е родена на 6 ноември 2007 г. в град София. Занимава се с конен спорт вече трета година, но от много малка около нея винаги е имало много животни, дори понита и коне. Влечението й се поражда случайно. Когато празнува рожден ден, нейна приятелка й подарява ваучер за един урок. Вики опитва, много й харесва и се влюбва в конния спорт.

Състезателният дух е заложен в гените й по наследство. От нейното семейство има доста изявени спортисти. Майка й е била шампионка по карате и също се е занимавала с езда. Баща й е бил шампион по мотоциклетизъм. Единият й дядо се е занимавал с бокс, а другият се е състезавал по мотоциклетизъм.

Първата й треньорка по езда се казва Мар Росей и продължава да й разкрива тайните на обездката. Когато Вики отива в конната база за пръв път, наставничката веднага забелязва таланта на българчето и му казва, че трябва да го развива.

В момента Вики тренира 3 дисциплини: паркур, обездка и крос кънтри. Тренировките й по обездка са два пъти седмично по около час – час и половина. Тренира по 2 часа паркур и крос също два пъти в седмицата, като усвоява двете дисциплини под ръководството на другата й треньорка Сира Мартинес.

Обикновено след като пристигне в базата, бъдещата шампионка отива да се преоблече и после започва да подготвя кобилата си. Вики сресва Мис Крейзи Люк, почиства я и после я оседлава, като накрая й поставя оглавник и протектори. Малката ездачка също си слага протектори, качва се на коня и излизат на манежа.

Загрявката включва 5 минути ходом  и по 3 минути тръс и галоп, след което започва същинската тренировка. В края следват около 10 минути ходом, за да се отпусне мускулатурата на коня. После животното се разседлава и почиства отново.

Вики обожава да препуска в галоп и кариер. Тя вече знае, че конете са много чувствителни животни. И е наясно, че връзката и доверието с ездача са много важни, като се изграждат с много любов, време и работа.

В момента талантливото дете се състезава индивидуално. Досега Вики печели почти всички състезания, в които участва. Най-големият й успех е шампионска титла на Каталуния през 2019 г. Тази година й предстоят много състезания от шампионата на Каталуния и Испания.

Отзивите в испанското училище за Вики са много добри и родителите й преценяват, че дъщеря им се справя много добре в чуждоезиковата среда и определено й харесва да учи в чужбина. Те виждат нейното бъдеще като успешна ученичка и състезателка. А малката шампионка вече мечтае да участва в олимпийски игри.Първокласникът Алекс Чавез вече има жълт колан по таекуондо

Алекс Костадин Чавез вече има жълт колан по таекуондо. Първокласникът от БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона се занимава активно с този спорт от декември 2019 г. Тренира всеки понеделник и сряда, макар че пандемията ограничава временно двуседмичните му занимания. Затова пък с онлайн уроците в училище се справя доста добре, споделят родителите му.

След като подновява тренировките си присъствено, Алекс печели първия си колан, а вторият се оказва по-лесна задача.

Таекуондо допринесе много за дисциплината и отговорността на Алекс, радват се в семейството на детето. Този спорт изгражда характера му и го амбицира да е сред най-добрите, ако не успее да е първи.

Много се гордеем с него и винаги го подкрепяме, категорични са родителите на Алекс.


Вашият коментар