Работилница за боядисване на великденски яйца ще отвори врати в училище

Работилница за боядисване на великденски яйца ще отвори врати в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона на 15 април от 13 ч., а във филиала му в град Мойет дел Вайес – от 18 ч. И тази година ще спазим хубавата традиция на Велика събота, в навечерието на най-големия християнски празник .

Ще боядисаме първото боядисано яйце червено – символ на пролятата кръв на разпнатия Исус Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Единственото условие, освен желание и ентусиазъм, е всеки ученик  да донесе по две сварени яйца и материали, ако иска допълнителна украса. Всичко останало е осигурено от училището.

Традиции и обичаи

Яйцето е символ на началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Има данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

Легендата за Мария Магдалена

Традицията да се подаряват яйца най-вече се свързва с легендата за яйцето, което Мария Магдалена е подарила на император Тиберий.

Според Димитри Ростовски, Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му занесла червено яйце. Друга версия на преданието разказва как императорът се усъмнил във вестта за Възкресението и казал: Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват. Тогава станало чудо – бялото яйце започнало да почервенява.

Според някои обичаи първото яйце се пази цяла година за здраве на дома. Второто яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечер. Останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове, някои им слагат ваденки, други използват восък или ги разкрасяват по друг начин.

На Разпети петък не се работи нищо. Затова той е официален празник. Пази се строг пост- за препоръчване е да не се яде нищо, със сигурност не месо и алкохол.

Кога се месят козунаците?

Неразделна част от Великденската традиция са козунаците. Те са обреден хляб – знак на тялото на Христос, предадено в жертва за хората. В България според традицията – козунаците се приготвят на Велика събота. Някои ги правят и на Велики четвъртък. Може върху тях да се сложат и боядисани яйца – обикновено нечетен брой.

В различните страни има различни начини за приготвяне на козунаци. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците „панетоне“, но те се ядат на Коледа, а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

На Велика събота някои ходят и на гробища. Там занасят яйца и козунаци.

Подготовката за празника е неразделна част от самото празнуване, тя е много важна за крайния резултат – всички с настроение да посрещнат Великден – най-големият празник на християните.