Честваме най-светлия християнски празник – Великден!

Честит Великден! Великден е празник на прераждането, вярата, събуждането за нов живот. На този ден светът е по-шарен с всички тези красиво боядисани яйца, семейната радост в дома, огъня от свещичките, с които обикаляме тържествено храма и който продължава да грее в сърцата.

Великден ни връща към самите нас, към детството и ни прави по-добри. Кара ни да погледнем човека в нас и този до нас. Това е един велик ден, в който отново се радваме на малките неща като да успеем да победим в „сблъсъка” с яйцата или да хапнем топла курабийка или домашно приготвен козунак.

Със сигурност Великден става още по-истински, когато наоколо тичат щастливо нашите деца, на които тепърва предстои да научат повече за празника, за неговия произход и традиции.

Какво да разкажем на децата за Великден?

Въпреки специалните уроци за обичаите и обредите, както и работилницата за боядисване на шарени великденски яйца в училище, можем отново да разкажем на децата за традициите на най-светлия християнски празник.

Великден е един от най-големите и важни християнски празници. Покрай неговото честване има много традиции и обичаи. На този ден свършва Великият пост, който продължава 8 седмици. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица (на църковнославянски „страст” значи „страдание”.

Едно от основните неща, с които свързваме празнуването на Великден е боядисването на яйцата. Те се боядисват на Велики четвъртък. Първото яйце винаги се боядисва в червено от най-възрастната жена. Когато е готово и още е топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръст по челата на децата за здраве. На Разпети петък не се работи и се вярва, че ако някой работи на този ден, ще го сполети нещастие. Затова, ако домакините не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък, могат да го направят на Велика събота.

На Велика събота два часа преди полунощ започва службата в православната църква. Всеки запалва свещичка от огъня, който носи свещеникът и с огрято от нея лице, слуша службата. Когато настъпи Великден, хората се поздравяват с „Христос Воскресе!” и отговарят с „Воистина воскресе!”. Със запалените свещички хората бавно обикалят три пъти (или поне веднъж) храма, като символ, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена.

По времето на нашите баби през неделята, понеделника и вторника са се играели хора на мегдана. На тези хора, родителите са избирали брачните половинки на децата си. Много важно било всички, и най-вече момите, да са пременени с най-новите си дрехи, не само за да са красиви, но и за да покажат, че са работливи и са успели да си ушият новите дрехи.

На самия празник Великден всички в семейството се чукат с яйца и на който яйцето се окаже най-здраво, се вярва, че ще е най-здрав през годината.

 Имен ден празнуват: Велик, Велика, Велин, Велислав, Вили, Велка, Велко, Витан и др.