Поетична вечер „Поезия срещу войната” събра българи и испанци в Барселона

„Поезия срещу войната” събра българи и испанци в Барселона. Едноименната поетична вечер в Arthostal беше по инициатива на Дима Дамянова, дъщеря на покойния писател Красимир Дамянов.

Текстовете от сборника „Поезия срещу войната“ на издателство „Scribens“, 2022 г., бяха четени на български и испански език. Свои стихотворения представи поетът Маламир Николов, пристигнал в каталунската столица специално за събитието.

Украйна е на фокус и войната там е поводът за поетичната антология, събрала 101 поети от България и света. Те разкриват отношението си към войната чрез творчеството си.

Сред българските автори, които са предоставили свои творби за каузата, са Борис Христов, Георги Господинов, Цочо Бояджиев, Елин Рахнев, Петър Чухов, Рене Карабаш, Стефан Иванов, Румен Леонидов, Хайри Хамдан, Александър Секулов и др. – общо над 80.

Включват се и чуждестранни поети като Юрий Андрухович, Клаудиу Комартин и Маркиян Камиш, а има и няколко стихотворения по темата от автори, които отдавна не са между живите: от вдъхновителя на книгата Фредерико Гарсия Лорка до Тарас Шевченко. Текстовете обхващат темата за войната и мира в настоящия и в историческия контекст, а авторите изразяват своята подкрепа за Украйна чрез силата на изкуството. Корицата е дело на художника и аниматор Теодор Ушев.

Инициатор на „Поезия срещу войната“ е Георги Гаврилов, а негови съратници в начинанието са Райчо Ангелов, Стефани Дънева и Анна Лазарова. Гаврилов казва, че идеята му е хрумнала още в началото на войната и с нея той се надява да възроди първоначалната сила на литературата, която напоследък се приема предимно като „моден аксесоар“ или „попкултурен феномен“.