Съпругата на президента на България Десислава Радева ще бъде патрон на Деня на народните будители в Барселона

Съпругата на президента на РБългария Десислава Радева ще бъде патрон на Деня на народните будители -първи ноември, в Барселона, съобщиха от дирекция „Протокол” към администрацията на държавната институция.

Първата дама е приела официалната покана да присъства на тържествения концерт спектакъл в каталунската столица. Той ще се състои на 5 ноември 2022 г. от 11,30 ч. в църковния храм на училище Pia Sant Antoni, където се помещава и българското училище.

Събитието се организира със съдействието на Генералното консулства на РБългария в Барселона

В спектакъла ще участват ученици, фолклорни формации и педагогическите екипи от петте български неделни училища в Каталуния и Арагон.

Специално участие ще имат оперният певец Димитър Дърлев и пианистката Анжела Каменова, които от години живеят и творят в областта на културата на Барселона.

„Моля приемете искрените поздрави от г-жа Десислава Радева за будителската мисия, на която сте се посветили, разпалвайки обичта, и почитта към българското, към красотата и богатството на родния ни език и магията на българските традиции и обичаи”, се казва в официалното писмо от Президенството.

При официалното посещение на президента Румен Радев в Испания на 28 април т.г. в българското посолство в Мадрид се състоя среща – разговор на тема „Българските училища в Испания“ с участието на съпругата на държавния глава Десислава Радева, на която бяха дискутирани проблемите на тези български средища за просвета и култура.

Тогава след общо решение на ръководствата на българските училища в Каталуния беше отправена покана към г-жа Радева да им гостува на празника за Деня на народните будители..

ПИСМО

ПОКАНА-ДО-СЪНАРОДНИЦИТЕ