Академия за родители: 12 начина да мотивираме децата да четат

Искате детето да чете, а то иска да е на таблета? Детето Ви не разбира текстовете в читанките, а не знаете как да му помогнете?
Според редица проучвания четенето е основа за успеха по всеки учебен предмет и във всяка сфера от живота. Но любовта към книгите не е естествена за всички деца и в началото е важно учителите и родителите да ги насърчават. Но как точно?
Предлагаме ви следните 12 идеи, които стъпват на различни проучвания за детското четене, както и на опита на учителите и родителите, които използват Книговище. Надяваме се с тях да помогнете на детето си все по-често да открива магията на книгите!

Никога не е твърде рано да започнете да четете на детето си 

Четенето е трудно занимание. Повечето от нас вече не си спомнят колко усърдие са вложили, за да се научат да четат и не се замислят колко сложен е този процес. За да се научим да четем, трябва да запаметим абстрактните символи на азбуката, да се научим да декодираме тези символи в звуци и в думи, а думите ‒ в образи и усещания.

Това е процес, който изисква усилията на няколко части на мозъка. По думите на невроучения д-р Марта Бърнс, синхронизацията между тях е също толкова сложна, колкото и синхронизацията на симфоничен оркестър. Затова колкото по-рано започнете да говорите, пеете и четете на детето си, толкова повече време ще му дадете да развие “ума на читател”. 

Дори най-простите песнички помагат на бебетата да започнат да разпознават звуците и да се запознаят с правилата на езика ‒ което по-нататък им помага с четивните умения. А от проучванията знаем, че периодът от раждането до третата година е критично важен за развитието на езиковите умения на децата.

Започнете с 15 минути четене на ден

Изследванията показват, че само 15 минути четене на ден на глас подобряват интелигентността, успеха в училище и социалните умения на децата. Така четенето помага на децата да разгърнат потенциала си и да изградят по-добро бъдеще – за себе си и общността си. 

Четете на глас заедно с детето

Четенето на глас е особено важно за начинаещите читатели, които тепърва преминават от сричане към плавно четене и четене с разбиране. Ето няколко стъпки, с които можете да помогнете на детето в този период. Четете на глас, докато детето наблюдава текста, а след това го оставете да чете само. Помагайте му на местата, където не се справя. Домашната среда е най-подходяща за това, защото е важно детето да не се срамува, че допуска грешки пред приятели или съученици. След това можете да му зададете въпроси по текста и да го оставите да прочете текста отново, ако желае.

Насърчете детето да чете на домашен любимец

Според британския образователен експерт Джил Джонсън четенето на домашен любимец може да е особено полезно за децата, които имат затруднения с четенето, защото им помага да преодолеят задръжките си. Защо: домашните любимци винаги носят добро настроение и така децата автоматично свързват четенето с позитивни емоции. Освен това домашните любимци са мълчаливи и некритични. Няма риск котето или кучето да те прекъснат със забележка, ако допуснеш грешка. Това помага на децата да добият самоувереност. 

Четенето на домашни любимци добива популярност във все повече страни. Затова през април 2021 Книговище предизвика българските деца също да четат на любимата си животинка вкъщи и те откликнаха с голям ентусиазъм.

И макар да няма солидни доказателства, че този подход помага с гладкото четене, Джонсън твърди, че с него можем да помогнем на децата да трупат читателско самочувствие. Колкото по-уверени са, толкова по-мотивирани са да продължат да четат. А колкото повече четат, толкова по-лесно вникват в съдържанието. Ако детето вече е уверен читател, също може да спечели много, като например експериментира с различни интонации и “гласове”.

Продължете да четете на децата си и след като се научат да четат самостоятелно

Хубаво е да продължите да четете на детето си и след като се научи да чете самостоятелно, защото така изграждате още по-силна емоционална връзка, а то се учи да свързва книгите с приятни емоции, близост и общуване. Освен това усеща родителската подкрепа и винаги може да попита за значението на непозната дума или неясна част от текста.Създайте специален ритуал около четенето 

Създайте специално „време за четене“ и не го замествайте с друго занимание. Нека това бъде един приятен семеен ритуал. Ако детето Ви вече чете само, можете да четете Ваша книга до него.  После по възможност отделете време, за да поговорите с детето за неговата книга. Попаднало ли е на непознати или интересни думи? Какво му е било забавно и любопитно в героите? Говорете за чувствата на героите.

Осигурете на децата време далеч от екрана

Това включва както телефона, таблета и компютъра, така и телевизора. Нека редуват тези любими занимания с друго – четене, спорт, игри, рисуване, музика, разходки.

Не противопоставяйте четенето на дигиталните устройства На почти всички съвременни родители е трудно да откъснат децата си от екраните. Но вместо да противопоставяме екраните на четенето, по-добре е да научим детето да разпределя времето си така, че да включва и двете удоволствия. 

Много от нас може би мислят, че дигиталните устройства карат децата да смятат книгите за отивелица, но това не е така. Книгите имат интересни сюжети, върху които всъщност са базирани и много от електронните игри. 

И нещо още по-интересно – книгите не са много по-различни от поставянето на очила за виртуална реалност. Когато сме потопени в сюжета на интересна книга, умът ни не просто превръща думите в образи и звуци – в мозъка ни на практика се активират същите части, които са активни и когато реално изживяваме нещо. Думите “парфюм” и “канела”, например, ще активират частите на мозъка ни, които отговарят за обонянието, а изрази като “той хвърли топката” ще събудят онези части, които отговарят за движението. Тоест, умът ни не прави разлика между нещо, което сме прочели и нещо, което сме преживели и на практика живее живота не героите.

 

Използвайте дигиталните устройства за учене с игра

Специалистите по дигитална грамотност съветват да насочваме децата си към смислено ползване на дигиталните устройства – с образователни игри. Така те едновременно ще растат адекватни на съвременните обстоятелства и ще се разОставете детето само да избира книгите, които чете

Ако детето ви все още не намира четенето за интересно, потърсете му книги на теми, които го вълнуват: например футбол или Minecraft. Доказано е, че децата развиват своята четивна грамотност най-добре, когато четат с интерес, защото това ангажира въображението им в най-голяма степен. Ако не знаете къде да започнете, посъветвайте детето си да разгледа най-четените книги в Книговище, да види какво четат съучениците му и да ги попита лично кои сюжети ги забавляват. 

Не се притеснявайте, ако в началото заглавията ви звучат странно или книгите са с много картинки. Нека децата изпитат удоволствие от четенето. Важно е да уважаваме техния избор, защото това им дава увереност, че ги ценим и им имаме доверие. Освен това им дава време и възможност да изградят собствения си читателски вкус.

Често децата харесват не класическите книги, с които сме израснали, а съвременните произведения, защото те ги потапят в сюжети, които са им познати и говорят на езика им. Това също е съвсем в реда на нещата. За щастие на българския пазар вече има чудесен и богат избор от съвременна литература.

Не подценявайте аудиокнигите!

Четенето с децата можете да съчетаете и със съвместно слушане на аудиокнига. С аудиокнигите децата свикват да задържат вниманието си върху по-дълги текстове и да градят образи във въображението си, без да разчитат на готови видеорешения. А веднъж свикнали да задържат вниманието си върху по-дълги произведения, децата развиват апетит към още истории.

Ето някои идеи как да насърчите детето да чете:

1. Поставете конкретни седмични или месечни цели на детето си

Например детето да постигне и задържи 90% успеваемост на въпросниците (но само по книгите, които е прочело); да прочете 2 книги; да достигне следващо ниво в играта.

2. Награждавайте го за постигнатите цели. 

За предпочитане е наградите да не са материални, а под формата на временни права и привилегии.

3. Насърчете детето да рисува или направи “Лего” композиция по любим сюжет

Ако детето ви обича да рисува или строи „Лего“, дайте му задача да направи композиция по книгата, която е прочело и да я качи в своя онлайн читателски дневник в Книговище. Така ще може да се похвали на учителката, ако е в група, или просто да си запази конструкцията за по-нататък.

4. Насърчете детето да се състезава с връстници и съученици

Повечето учители в Книговище обясняват успеха на учениците си със състезателния елемент на играта. При повечето деца съревнованието е мощен двигател, който ги увлича да четат и постигат повече. Възрастните могат да направляват този ефект. Доказано е, че работи.

Ако в семейството ви има повече деца (или близки братовчеди на подобна възраст), поддържайте състезание помежду им. Това е напълно възможно през групата СЕМЕЙСТВО в Книговище.

5. Четете заедно книга

Ще бъдете изненадани колко забавно може да бъде това. А в процеса ще помогнете на децата не само да обикнат четенето, а и да се научат да формулират въпроси, да извличат съществената информация от книгата, да анализират героите. Повече за това как се създава въпросник можете да научите тук.

 Няма деца, които не обичат историите. А книгите са най-необятният свят с истории и приключения. Но както владеенето на нова игра зависи от постепенното ѝ разучаване или вкусната манджа е резултат от познаване на продуктите, така и умението за четене се възпитава на стъпки.

Знаем, че заедно можем да помогнем на всяко дете да открие любовта към книгите и четенето с разбиране. Ако мислите като нас, споделете тази статия с приятел за доза вдъхновение!

Бъдещето е в четящите деца!.

/От www.knigovishte.bg/