Десислава Радева отбеляза в Барселона Деня на народните будители с българските неделни училища в Каталуния и Арагон

Тържественото честване на Деня на народните будители в град Барселона се провежда под патронажа на съпругата на президента на Република България.

Госпожа Десислава Радева отбеляза празника като присъства на  тържествения концерт и се срещна с директори, учители и ученици от петте български неделни училища в Каталуния и Арагон – БНУ “Св. Св. Кирил и Методий”, БНУ “Св. Седмочисленици”, БНУ “Васил Левски”, БНУ “Паисий Хилендарски”, БНУ “Възраждане”.

 „Отбелязваме, макар и със закъснение, един светъл, чисто български празник – Деня на народните будители“, заяви съпругата на президента на България Румен Радев – Десислава Радева в Барселона, Испания, където беше на посещение по повод отбелязването на Деня на будителите. Тя е патрон на честването в испанския град, в което се включват общо 5 български училища, развиващи дейност на територията на Каталуня и Арагон – Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона, Българско неделно училище „Свети Седмочисленици“ – Реус, Българско неделно училище “Васил Левски”, Сарагоса, Българско неделно училище „Паисий Хилендарск“, Лерида, както и БНУ „Възраждане“ в Йорет де Мар.

Отбелязването на Деня на будителите се състоя в учебното заведение в Барселона.

 

За мен този ден е колкото обществен, толкова и личен. Безспорно това е ден за почит и благодарност към делото и саможертвата на всички знайни и незнайни книжовници, духовници, просветители от епохата на българското Възраждане до наши. Но това е и ден, в който благодаря на своите лични будители. На родителите си, които пробудиха в мен осъзнатия човек. На баба и дядо, които пробудиха в мен смирения човек. На учителите си, които пробудиха в мен любознателния човек. На приятелите си, които пробудиха в мен дружелюбния човек“, допълни тя. 

Към децата и преподавателите, които присъстваха на честването, съпругата на президента се обърна с думите: „Във все още младия си живот вие вече сте срещали свои будители. Това са вашите родители и учители. Предстои ви дълъг житейски път, в който ще прочетете много книги, ще гледате безброй филми. Ще срещате много хора, но само някои ще събуждат у вас неподозирани качества.

На днешния ден бих искал да отправя дълбоката си благодарност към учителите от българските училища, благодарение на които тържеството днес е реалност. Благодаря, че работите неуморно за образованието на българските деца в Каталуня и Арагон, както и за усилията, които полагате за разпространението и съхранението на българския език, както и културата и традициите ни„, подчерта пред присъстващите консулът на България в Барселона Цветелин Цолов.

Генералният консул връчи благодарствени писма на ръководителите на българските неделни училища в Каталуния и Арагон за усилията им за образованието на българските деца и съхраняването на родните традиции зад граница.

Пред присъстващите в залата директорът на училището в Барселона Стоянка Колева посочи: „За наша радост и гордост ние, просветните дейци от българските учебни заведения в Каталуня и Арагон поставяме началото на нещо добро – обединени и заедно да честваме празника на духовността. Надявам се това да се превърне в традиция. И нека науката, културата и изкуството разкриват пред нас и нашите възпитаници нови върхове, които да покоряваме, водени от стремежа да пазим българското“.

По-късно госпожа Радева участва в дискусионна среща, на която бяха обсъдени възможностите за създаване на традиции под патронажа на съпругата на президента или на Администрацията на президента за подпомагане на българските творци при техните гастроли сред българските общности в Испания.

Госпожа Радева заяви своята готовност и ангажираност да търси варианти и занапред да подпомага и полага усилия българските деца, както в страната, така и извън нея да имат достъп до културни събития. Тя подари на всяко училище книги на две български писателки- романите “Пътуване към себе си” на Блага Димитрова и “Глина” на Виктория Бешлийска с посвещение и автограф от авторката.

От години госпожа Радева подкрепя проекта на маестро Георги Калайджиев и неговата съпруга – социалният психолог Мария Хаушилд- “Музиката вместо улицата”. Припомняме, че проектът отваря вратите на класическата музика за деца от социално слаби семейства в град Сливен. Целта му е да разкрие многообразния свят на музиката и да разшири културните хоризонти на малчуганите.

От скоро Сдружението на госпожа Радева, „Живата вода на България„ стартира инициатива, която ще осигурява безплатен достъп до музикални и театрални събития в съвместна работа с българските културни институти в София, като целта отново е подрастващите да се запознаят с музикалното и театралното изкуство. /По БТА/

Още за празника – в Галерия