Академия за родители: 12 основни правила за детското самочувствие

Понякога наистина се чудите какво става с вашето дете. То е игриво, енергично, но като че ли инициативите за всяко ново нещо идват само от ваша страна. А неговият отговор винаги е един и същ: „Не искам, не мога да го направя, на мен нещата не ми се получават“. Какво да правите ли? На първо място не насилвайте детето си за нищо. Увереността в собствената личност е нещо, което се развива с възрастта. И, може би, ще трябва да почакате.

Неслучайно психолозите говорят за безусловната родителска любов. И уточняват, че тя трябва да бъде не само самоотвержена, но и да не проектира представите на мама и тати за послушно дете. Обичайте хлапето не за нещо определено, а просто защото е дошло в живота ви и го е направил по-хубав. Когато детето усеща именно тази любов, то си казва: „С мен всичко е наред“.

1  Опитайте се да устоите на предизвикателството да гледате детето си в пълно подчинение. Децата са различни и не винаги „слушат“ командите, издавани им от възрастните и точно затова са прекрасни.

2  Не манипулирайте детето. Когато му казвате, или показвате, че ще го обичате, ако изпълнява нарежданията ви, то започва да отмерва всяко свое действие в лъжички мамина любов. Така прави неща, които не му харесват, но в противен случай би „загубил“ вашата обич. По този начин се ражда неувереността.

3  Често казвайте на детето си, че никога по никакъв повод няма да спрете да го обичате. Обяснете му, че когато сте ядосани и му се карате, го правите за конкретна постъпка, не и заради самия него и неговата личност.

4  Не се съмнявайте в детето си – за нищо! Хлапето ви все още не е преживявало моменти на истинска загуба или постижения. И единственият начин да осъзнае тези две чувства, е да се огледа в очите на родителите си. А какво вижда там?

5  Оставете го да рискува, в началото в разумни граници. Нека се качи на стол, за да включи осветлението в стаята, нека се покатери на катерушката на площадката, нека да пробва да се изкъпе само.

6  Бъдете винаги до детето си и ако има нужда от помощ в труден момент, не му я отказвайте. Постепенно ще спре да иска вашата намеса.

7  Приемете, че детето има страхове и ще ги изпитва в новите начинания.

8  Когато то е огорчено, нервно и плачещо от своята загуба, изчакайте „бурята да отмине“ и поговорете с него спокойно. Не му обяснявайте нищо по време на кризата.

9  Радвайте се възторжено на всяка малка победа на вашето дете, дори и да ви се струва незабележителна.

10  Постарайте се детето да се убеди, че самоувереността се състои от усилие, търпение, решение и мъжество. Хвалете го за всяко усилие, не за резултат.

11  Поощрявайте го да опитва отново провалената задача.

12  Бъдете най-големият оптимист за детето си. Когато то осъзнае това, няма да се страхува от провалите.

Автор: Десислава Христозова