Децата от 1- 4 клас пътешестваха във вълшебния свят на приказките с проф. Мариана Мандева

Децата от началния курс на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона направиха вълнуващо пътешествие във вълшебния свят на приказките с проф. д.п.н. Мариана Мандева.

Утвърденият преподавател от катедра „Начална училищна педагогика” при Педагогическия факултет /ПФ/ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” гостува на 19 ноември 2022 г. в българското училище в каталунската столица заедно с Румяна Раева – докторант по Методика на обучението по български език и литература /1- 4 клас/ и секретар на ПФ при ВТУ.

Специалното посещение на академичните ни гости е по програма Еразъм+ като част от проекта „Четящият студент, четящото дете“ на Великотърновския университет. Освен учителите на 1-4 клас, в занятието участваха и стажантите ни Иван и Мария Тодорови, които изненадаха проф. Мариана Мандева като нейни бивши студенти.

 „С  началните класове в часовете по извънкласно четене работим по проект „Във вълшебния свят на приказките“. Чрез приказките искаме да събудим у децата интерес към четенето, да обогатим знанията, речевата култура и ценностната им система, да провокираме тяхното въображение и да разкрием човешките добродетели”, обясни училищният ръководител Стоянка Колева.

Тя подчерта, че присъствието на стажантите и тяхната преподавателка показва доброто взаимодействие между теорията и практиката в обучението на бъдещите учители. Подобни занятия носят на децата  положителни  емоции и удовлетворение.

Участници в занятието получиха специални грамоти от проф. Мариана Мандева.

Това не е първата среща на учениците от началния курс с кръжока „Четящият студент, четящото дете”. По време на пандемията те гостуваха онлайн на занятие с великотърновски студенти.

„С радост бихме продължили такива инициативи, защото за нас, българските  учители в чужбина,  живата връзка с представители на родната педагогика е от важно значение. Отворени сме към новостите в образованието и бихме се радвали на бъдещи контакти”, подчерта училищният ръководител Стоянка Колева.

Гостите разгледаха материалната баща на българското училище в каталунската столица и условията за обучение в класните стаи. Проф. Мариана Мандева и Румяна Раева видяха и как репетират танцьорите от ФФ „Гергьовден” към БНУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Кръжокът “Четящият студент, четящото дете” е създаден по инициатива на проф. Мариана Мандева с мисията да формира у малките ученици любов към четенето на книги. Той стартира на 8 октомври 2014 г. с 16 студенти и през него вече са преминали стотици настоящи и бъдещи учители. Много от тях са приели за своя каузата на кръжока и редовно участват в неговите работилници и форуми.


Проф. д.п.н. Мариана Мандева: „Обучението в българските училища зад граница се нуждае от специални програми”

Мариана Мандева е професор,  доктор на науките по педагогика. Работи във Великотърновски университет „Св.св  Кирил и Методий „,  Педагогически факултет,  катедра „Начална училищна педагогика“. Изследователските й интереси са в областта на ограмотяване на деца и възрастни,  преподаване на български език  и литература,  включително зад граница,  европейски езикови политики.  Ръководител е на кръжок „Четящият студент,  четящото дете “ и координатор на студенти по Еразъм + практики.

–  Професор Мандева, какъв е поводът за посещението Ви в българското училище в Барселона, което през тази учебна година отново отвори врати за стаж на двама Ваши студенти?

–  Имаме привилегията да сме тук по програма „Еразъм +“ на Великотърновския университет.

– Как оценявате практиката по програма „Еразъм+“ в българските училища зад граница?

– Като невероятна възможност за личностно и професионално израстване.

– Нужни ли са по-различен подход и специални програми за обучението на децата в българските училища в чужбина или е достатъчно те да могат да говорят, пишат и четат на родния /майчин/ език?

–  Да общуват на български език е много важно, но обучението се нуждае от специални програми.

– Какви съвременни образователни технологии и подходи бихте препоръчали да се използват в обучението на деца билингви, които растат в двуезична среда?

– Колкото и да са актуални информационните и комуникационните образователни технологии, нищо не може да замени живото преподаване и учене на езика ни. Интерактивността е предпочитан от мен начин на работа.

– Вашият съвет към родителите, които не осъзнават достатъчно  необходимостта детето им да пише, чете и общува на родния си език?

– По-добре от Паисий Хилендарски не мога да го кажа: „Българино, знай своя род и език…“

– С какво предложение ще ни изненада през тази учебна година кръжокът „Четящият студент, четящото дете” ?

– Направихме първата работилница по четене, изпълнена с много интерес и вълнение. Предстои да обмислим с ръководството на училището бъдещи съвместни прояви по линия на проекта „Четящият студент, четящото дете“, които да са забавни и ефективни за децата.

– Коя е най-добрата рецепта да се насърчава любов към четенето сред децата, за да се подпомогне обучението и възпитанието им  в съботно-неделните училища зад граница?

–  Не бива да се разчита на постигнатото, колкото и удовлетворяващо да е то. Винаги може още и трябва да ставаме все по-добри в каузата си.


Нашите стажанти – сем. Тодорови

„Казваме се Иван и Мария Тодорови. Живеем и се развиваме в България. Бивши студенти сме на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Начална училищна педагогика и чужд език“. Били сме начални учители в български училища, в област Велико Търново, две учебни години. 

Учителската професия ни привлече с това, че всеки ден в училище е различен, разнообразен и пълен с много емоции, както и детски усмивки, а обичта на децата е най-чиста и истинска. 

Когато бяхме 2. курс в университета, решихме да реализираме Еразъм обучение за 4. месеца в Universitat de Barcelona. Още тогава се запознахме с учителите и дейностите на българското неделно училище в Барселона. Топлата атмосфера, прекрасните учители и деца тук ни накараха да реализираме и Еразъм практика точно в това училище.

Благодарни сме, че имаме възможност да бъдем в този град, да работим и да оставим следа в училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Барселона.”

Още за занятието вижте тук