Почитаме Св. Климент Охридски – един от учениците на Светите братя Кирил и Методий

На 25 ноември почитаме Св. Климент Охридски – един от учениците на Светите братя Кирил и Методий. .

Св- Климент Охридски е изключителна духовна, книжовна и свята личност. Той бил отлично образован, изцяло отдаден на християнството и на просвещението..

Свети Климент, по-късно станал епископ Охридски, остава в историята като първия български християнски епископ, проповядвал Божието слово на старобългарски. Той е определен като един от Светите Седмочисленици.  Останалите са братята Кирил и Методий, Горазд, Сава, Наум, Ангеларий. Техният общ празник празнуваме на 27 юли, заедно с големия християнски лечител Свети Пантелеймон.

Светите Седмочисленици  живели по времето на цар Симеон Велики и са постигнали нечувани за онова време книжовни успехи. Познавали са отлично Светото писание и другите църковни книги, които превеждат на старобългарски език.

Свети Климент Охридски е свършил мащабна работа. Той е написал  изключителни за времето произведения като похвални слова, жития, поучения, молитви.

Сред тях са „Житие на нашия блажен отец и учител Методий“; „Пространно житие на архиепископ Методий“; „Похвала за нашия блажен отец и славянски учител Кирил Философ“; „Пространно житие на Константин – Кирил“; „Из живота на Методий“; „Из живота на Кирил“; „Из трипесници на Рождество Христово“; „Похвално слово за Михаил и Гавриил“; „Похвално слово за Свети Четиридесет Мъченици“; „Похвално слово за възкресение Лазарово“; „Похвално слово за Свети Димитър“; „Поучение за Преображение Господне“; „Наставления за празници“; „Молитва преди изповед“.

Частица от мощите на Свети Климент Охридски са подарени на 24 ноември 2015 г. от игумена на Троянския манастир, където почиват тленните останки на патриарх Максим, на параклиса при Богословския факултет в София.

Днес имен ден празнуват  Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина.