Как да въвлечем децата в магията на Коледа

Коледа е може би най-любимият и дългоочакван празник за годината на всички деца. В този ден по-голямата част от семейството се събира заедно на празничната маса, домът блести и свети от украшения, гостите носят лакомства, а пък през нощта под елхата се появяват дълго бленуваните подаръци.

Този празник е изпълнен с вълшебство, Дядо Коледа винаги знае на кого и какви подаръци да донесе, а и родителите и роднините също подаряват разни неща.

С възрастта децата осъзнават, че Дядо Коледа е измислен персонаж и празникът губи своето вълшебство. Но спомените за това вълшебство остават.

Нека да видим как можем да изпълним с особена радост този празник за нашите деца. Какво по-прекрасно има от това да станем сами част от коледната магия и да напълним дома си със свои собствени творения в очакване на деня, когато ще дойде Дядо Коледа.

И нека започнем оттам, че подготовката за Коледа е един чудесен семеен ритуал. Освен коледните календари с шоколадчета от магазина, които децата толкова обичат, може да спретнем една цяла работилница и да се подготвим сериозно. А на децата да обясним, че щом Дядо Коледа носи подаръци на всички, ние пък можем да го зарадваме с красива украса и различни вкусотии, като по този начин ставаме част от магията.

 Коледен календар собственоръчна изработка. Един такъв чуден коледен календар можем да изработим сами и да подарим на нашите деца. Ще ни трябват джобчета от филц, хартия, плат или обикновени картонени чашки – важното е да ги номерираме, да ги украсим в коледен стил и да сложим във всяка от тях нещо вкусничко: бисквитка или бонбонче, и задължително някоя тайна задача. Най-удобно е направим такива календари с дати от 1 декември до деня на Коледа или до Нова година. Всеки ден вашето дете ще открива по нещо приятно и изненадващо ново. Добре би било задачите да са разнообразни и да бъдат заръчани все едно от Дядо Коледа – така хлапето ви ще влезе в игра, която го подготвя за празника.

 Новогодишни снежинки. Тъй леки и красиви – те са неизменна част от зимата и празниците. Снежинки можете да направите от всичко, което ви се намира – например от салфетки, като ги прегънете няколко пъти и изрежете в тях фигурки. Така ще се получат уникални като дизайн снежинки, които може да украсите с акварелни боички в най-различни цветове. Цветна хартия също би била подходяща за тази цел. Продават се и специални заготовки за апликации върху стени и прозорци.

 Саморъчно изработени елхички. Децата естествено много обичат елхите и не е задължително да са големи. Ще ви свършат работа всякакви материали, които ви се намират подръка. Елха може да си направите на практика от всичко. Ето няколко идеи:

1) Ще ви трябват лист картон, гирлянди за елха, лепило, двойно лепяща канцеларска лента и фантазия. Прегънете картона във формата на конус и като започнете от върха по спирала залепете гирляндите, украсете елхичката с малки играчки от киндер яйца, бонбони, мъниста, оцветени бобени зърна и всичко, което имате подръка.

2) Арт вариант. Тел, конци, лепило, двойно лепяща канцеларска лента. Първо намотайте конците около телта, като ги залепите в началото и в края, а после с помощта на телта създайте собствена дизайнерска елха, която можете да украсите с вашите пожелания, сложени в малки хартиени пликчета. Така на празничната маса ще се появи още един елемент, с прекрасни пожелания за цялото семейство.

3) Елха от шишарки, ако вкъщи ви се намират, тогава чудесно – от тях можете да изработите удивителни елхички, както от всяка шишарка поотделно, като предварително украсите самата шишарка, добавяйки слепени от пластилин малки играчки, така и да направите голяма елха от няколко залепени шишарки, която вече можете да украсите с истински лампички и тя ще свети.

4) Семейна елха – за нея ще ви трябват картон, листове цветна хартия, ножици и лепило. Всеки от членовете на семейството трябва да очертае ръката си на няколко листове цветна хартия, да я изреже, а след това тези ръце се залепват с „дланите“ към конус от картон, така че пръстите да образуват клони на елха. По този начин на върха на елхата ще бъдат малките ръчички на децата ви, а в основата вашите.

 Собственоръчно направени играчки за елха. Вариантите са направо милиони. Например:

1) Играчки от филц, децата много ги обичат, те не се чупят и могат да се запазят дълги години. За това ще ви трябват разноцветни парченца филц, конци, ножици, иглички, очички за лепене и памук. Можете да направите джинджифилово човече, мъничка елхичка, коледно чорапче за подаръци, сърчица, птички, камбанки, кончета, Дядо Коледа, влакчета, кукли − всичко, което харесват вашите деца. Просто изрежете формата, напълнете я с памук и я зашийте, като не забравяте връвчица, за да може да закачите фигурката на елхата.

2) Играчки от солено тесто. Такова лесно може да приготвите в домашни условия. За това ще ви трябват сол и брашно в равни пропорции, смесете ги, след това добавяйте по малко вода, докато не получите твърдо тесто, най-важното е да не стане рядко. От такова тесто може да моделирате каквото поискате – колички, камбанки, елхички… Особено удачни стават глави на кукли, супергерои, животни, Дядо Коледа, а след като ги изпечете във фурната, може да ги украсите, да добавите коса или козина от конци, прежда, памук и да допълните с долната част на фигурка, направена от плат – такива играчки изглеждат добре и не тежат много. Печенето във фурната продължава до момента, когато фигурката стане твърда, но още не е започнала силно да потъмнява. Подходящи са всякакви бои – от акрилните до акварела, просто оставяте време да изсъхнат.

 Новогодишни топки. Какво по-хубаво от саморъчно направените топки?! Всички деца ги обичат.

1) Ще ви бъде необходима топка от стиропор, дантела, желателно е с по-едра плетка, лепило, акрилни бои, четки и гъба. Нанесете лепило върху топката, залепете ивици дантела, оставете да изсъхне и с помощта на гъбичката украсете с любимите си цветове.

2) Топки за елха от чорапчета. Във всяко семейство със сигурност има детски чорапчета, които са си загубили „другарчето”. Обикновено те са с весели рисунки и от тях биха се получили прекрасни топки. Напълнете ги с плат или зрънца, завържете и добавете коледна панделка отгоре. С такива топки децата могат да се замерват като със снежни топки, може да ги закачите на връвчица или на самата елха.

 Коледни венци. Красиви и празнични – те са един от символите на Коледа. А може да ги направите от най-различни материали.

1) От закачалка: взимаме една тънка метална закачалка, разгъваме телта отгоре и огъваме закачалката във формата на венец с кукичката нагоре, нанизваме топките за елха, омотаваме с гирлянди и лампички. После в мястото, където сме разгънали телта, я намотаваме обратно. И вашият дизайнерски венец е готов – като го включим към контакта, той ще свети. Ако го изработвате за външна украса, тогава може без лампички.

2) От шишарки и коледни топки − ще ви трябва основа, за която можете да използвате картон и пластилин, изрязани във формата на венец, върху него закрепваме шишарки, играчки, мъниста, елхови клонки. Украсяваме го с брокат и венецът за масата е готов.

3) От клонки. През зимата, когато дърветата са голи и духат силни ветрове, винаги има паднали клонки по земята. Те могат да бъдат прекрасна основа за венец. Трябва да ги подредите във формата на венец, да ги омотаете с лампички и да ги залепите или прикрепите към основата. Такива венци стоят много красиво и стилно.

 Коледно кътче. Едно от любимите занимания за дечицата е да си направят свое коледно кътче, особено на перваза на прозореца. Може да сътворите цяла горичка от мънички елхички, да сложите един Дядо Коледа, шейна с играчки, еленчета и да украсите всичко с изкуствен сняг. Използвайте шишарки, малки играчки за елха и елхови клонки. Едно такова кътче може да променяте всеки ден и да го обогатявате с нови творения. /От Интернет/