Хайде да гледаме български филми онлайн

Започва третото издание на фестивалa за българско кино „Бг екран онлайн“

Третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „Бг екран онлайн“ вече започва и ще продължи до 18 декември. Филмите, включени в тазгодишното издание, са достъпни от всяка точка на света, по всяко време на денонощието и са безплатни за зрителите и почитателите на българското кино, съобщиха от Държавния културен институт. 

По време на фестивала ще бъде представена разнообразна селекция от късометражни, пълнометражни и документални български филми. 

Сред двадесетте избрани заглавия попада филмът на режисьора Мартин Макариев – „Привличане“. „Вездесъщият“ е едно от съвременните заглавия в програмата, а аудиторията ще може да гледа и комедийните класики „Куче в чекмедже“ и  „От нищо нещо“.  

Селекцията предлага филм на Димитър Гочев, посветен на Христо Стоичков. 

„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ включва още документални предложения, свързани с български личности – „Гео Милев в лабиринта на времето“ на реж. Костадин Бонев, продукцията „Второто освобождение“ на кинорежисьора проф. Светослав Овчаров и историка проф. Евелина Келбечева, „Кодът на Паисий“ с автори Мария Чернева и Георги Милков, „Да бъдеш Майстора“, режисьор Николай Василев, документалния разказ „Завет – писмата на баща ми“ за проф. Минко Балкански – по идея на Албена Ненкова и други.

Късометражните филми във фестивала са драматичната дистопия „Отвъд“, чието действие се развива в пост-пандемичен свят, както и филма „Вълци“, в който главната роля се изпълнява от Стефан Мавродиев.

Избраните заглавия могат да се гледат безплатно в България и в чужбина на следния сайт: https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022.

За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а за втори път стрийминг платформата за български филми Gledam.bg е домакин.

Проектът се осъществява със съдействието на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят и с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта за култура http://xn--b1agjhxg2e.com/.

По БТА