Кампанията на БНР „Българските посланици на културата“ очаква нашите предложения

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията „Българските посланици на културата“. Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и пр., които със своето творчество през 2022 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които правят България разпознаваема в световното културно пространство.

“Каним слушателите ни да предложат имена на такива наши отличили се през 2022 г. творци, които според тях могат да бъдат наречени “български посланици на културата”, каза в интервю за Радио България Нина Цанева, журналист в програма “Христо Ботев”, която е инициатор и основен двигател на кампанията. И още:

“Тази инициатива беше подкрепена и от организации на българските творци зад граница, което показва, че е възможно да направим мост между творците в България и тези, работещи в чужбина и всяка година да правим среща в ефира, за да популяризираме имената им, тяхното творчество и да го направим разпознаваемо тук, на наша територия. За съжаление слушателите ни познават повече творците, които живеят и работят в България и са разпознаваеми в световното културно пространство, за сметка на нашите автори извън страната. Тяхното творчество ще бъде представено в БНР в следващите 12 месеца. По този начин искаме да допринесем за създаване на духовна, свободна общност на българската култура, независимо от географските ширини, на които се разпростира“- казва Нина Цанева.

През 2021 г. слушателите на обществената ни медия имаха възможност в продължение на един месец да номинират артисти от всички жанрове. Сред получените десетки предложения жури избра имената на 22-ма български творци.

Сега БНР призовава слушателите да изпращат своите предложение на адрес kulturniposlanitsi@bnr.bg до 16 декември.

В началото на следващата година жури с представители на Министерството на културата, на Държавния културен институт, БНР, БНТ, БТА и други институции, ще селектира българските посланици на културата за 2022 година.

От БНР