Академия за родители: Как да изградим успешни навици на детето

Домашното възпитание и изграждането на успешни навици на детето са два ключови фактора за неговото развитие. Много родители обаче срещат предизвикателства и затруднения когато стане въпрос за тези две теми и понякога наученото на теория изглежда съвсем различно приложено на практика.

Представяме ви няколко практични съвети и насоки как да постигнете успех в изграждането на полезни навици на вашият малчуган.

Давайте добър личен пример

Личният пример е ключов елемент при изграждането на навици. Децата често копират поведението и отношението на своите родители, ето защо е много важно  вие самите да имате изградени полезни навици.

Няма как да очаквате детето да си ляга на време, да подрежда стаята си, да се храни и говори възпитано, ако вие самите не правите тези неща. Всяко ваше действие е като огледало за детето.

Наложете правила, които да се спазват

Всеки родител трябва да създаде определени изисквания и правила, които детето да спазва. Така то ще се научи да бъде отговорно и да изпълнява своите ежедневни задължения, които в последствие да се превърнат в навик.

Много е важно да се намери златната среда между правилата, задълженията, игрите и забавленията, а този процес се реализира с постоянство. Тук отново личния пример е от значение. Виждайки, че вие самите спазвате дадени правила и изпълнявате задълженията си, детето ще има стимул да направи същото.

Винаги подхождайте с позитивна нагласа, когато помагате на детето да спазва определени правила, като така ще му покажете, че те са необходимост за неговото развитие, а не нещо неприятно и досадно.

Подчертавайте системно защо изграждането на полезни навици е важно

Бъдете упорити, спокойни и системно обяснявайте и акцентирайте върху това защо всъщност е толкова важно детето да изгради полезни навици. Давайте директни и точни примери, с които то да може да ви разбере лесно.

Когато го учете да изгражда навик, изтъквайте позитивния резултат от това действие и винаги наблягайте на реални факти. Например: „ Ако винаги си лягаш рано, ще се наспиваш по-добре, ще бъдеш по-бодър/бодра,  няма да закъсняваш за училище/детска градина и ще имаш повече време за игри” или „ Ако редовно се храниш с плодове и зеленчуци ще бъдеш здрав/здрава, ще имаш повече енергия…”.

Избирайте подходящи награди

След като вече сте успели да изградите определени навици и то трайно, детето ще чувства удовлетворение, защото за него те ще бъдат възприемани и като постижения. Има моменти, в които тези постижения биха могли да се стимулират и с определени награди освен похвали. Много е важно обаче избора на награда да бъде разумен и тя да е полезна и да се поставят определени граници. Л

акомствата, постоянно пазаруване на играчки или изпълнението на всяка прищявка биха могли да имат обратен ефект, защото у детето ще се изгради усещане за „сделка” и ще поддържа своите навици само заради получаването на наградата.

Полезните награди биха могли да бъдат играчки с по-дълбока стойност-образователни пъзели, енциклопедии, комплекти за рисуване, книги, споделени общи креативни занимания, ходене на интересни събития подходящи за деца (детски концерти, цирк и др.)

Изграждайки успешни навици, вашето дете ще бъде по-уверено, мотивирано и отговорно и ще придобие всички онези ценни качества, които един ден ще го превърнат в щастлив и пълноценен възрастен.

 /От Интернет/