Отбелязваме 137 г. от смъртта на големия възрожденски будител Добри Чинтулов

На 27 март се навършват 137 години от смъртта на Добри Чинтулов – човекът, чието име носят много български училища и улици, една от светлите фигури на Възраждането ни. Той е изключителен учител, педагог и литератор, чиито произведения се учат и до днес.

Добри  Чинтулов е роден през 1822 г. в Сливен, в бедно семейство. От малък е любознателен и се записва в местното гръцко училище. Там обаче остава до 13-годишна възраст, когато е принуден да помага за издръжката на семейството.  През  1839 г. младият възрожденец  отива да учи в Румъния, където остава до 184о г. После продължава образоването си в Одеса, Русия.

След три години неуморна работа успешно завършва Одеското околийско класно училище, а няколко години по-късно и Херонската духовна семинария. Негови съученици в царска Русия са знаменити възрожденци като Найден Геров, Ботьо Петков, Иван Богоров и др. През 1850 г. Чинтулов се връща в България, в родния Сливен. В продължение на 8 г. работи като учител и става един от най-активните борци за църковна независимост.

В Одеса и в Сливен завършва т. нар. „първи етап“ от творчеството на Чинтулов. Той пише произведения с интимна, революционна и историческа тематика. Някои от стиховете му са много популярни;

В началото на 70-те години на XIX век борбата за църковна независимост вече е спечелена. Взето е решение да се създаде Българска екзархия. Заради признатия си интелект Чинтулов е избран за един от представителите в Цариград, който участва в изработването на устава на новата институция. След работата в османската столица той се връща на родна земя и продължава да учителства и твори. След 3 г. обаче прекъсва заради проблеми със зрението. През 1878 г., полусляп и много болен, Чинтулов е един от посрещачите на руските войски, освободили Сливен.

И след Освободителната война възрожденецът продължава да твори активно. Стилът му на писане обаче се изменя, той става по-сатиричен, придобива елегично-патриотичен характер. Чинтулов участва в първия български литературен кръг, чиито представители са Найден Геров, Иван Богоров, Димитър Мутев, Елена Мутева, Ботьо Петков.

Автор е и на учебници по реторика, литература, руски език, френски език, математика и нотно пеене, които никога не са обнародвани и също широко са се разпространявали сред съвременниците му, но само във вид на преписи от учители и ученици.

Добри Чинтулов умира на 27 март 1886 г. в Сливен. Зад гърба си оставя едно не толкова голямо литературно наследство, сред което обаче се открояват някои изключителни творби. Малко хора знаят, че именно сливенският възрожденец е човекът, написал текстовете на велики песни като „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти любов народна“ и „Стани, стани, юнак балкански“. Въздействието на тези песни е огромно за революционизирането на българската младеж и за общия патриотичен и борчески подем на народа. /По BGmateriali.com/