На 2 април отбелязваме международния ден на детската книга

Днес децата от начален етап и подготвителни групи на БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в Барселона и неговия филиал в Мойет Дел Вайес отбелязаха Международния ден на детската книга.

Часовете по извънкласно четене бяха изпълнени с разнообразни дейности. Малчуганите четоха откъси от популярни книжки, оцветяваха и рисуваха любимите си герои, а нашите очарователни стажантки ги запознаха с интересни факти от живота и творчеството на сладкодумния  разказвач,  Андерсен. И най-важното – споделиха своето виждане за това защо е важно да четем.

***

Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Литература ще стимулира развитието на езика и въображението му.
Заповядайте в Общинска библиотека „Искра“ на 2 април да отразим заедно с деца от детските градини в града Празника на детската ктига!

Ж

Още за общуването с книгите – вижте тук