Наши ученици превеждаха текстове от български на каталунски за Деня на книгата – Sant Jordi

Каталунският ежедневник ARA покани ученици от БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в Барселона да превеждат текстове от български на каталунски за предстоящия празник Sant Jordi – 23 април. Чудесната инициатива на изданието за  Деня на книгата, розата, любовта и на Св. Георги Победоносец насърчава общуването с книгите, четенето и грамотността.

Проектите на децата  са изложени на фасадните прозорци на редакцията на вестника на Carrer Peu de la Creu  5 в Барселона. Така нашите домакини показват толерантността си към многоезичието в страната на Сервантес

.

На 23 април се отбелязва и Световният ден на книгата и авторското право. На този ден през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

 Ето и публкуваният текст на АRA на каталунски език.

„Sant Jordi és ARA

Diaris especials de Sant Jordi

„Llegir, estimar“, com cada any, és el lema de la portada del diari de Sant Jordi. Enguany la fem multilingüe. En aquesta línia, al dossier especial tractem la literatura en altres llengües, com podrien ser el xinès o l’urdú, que es fa des de Catalunya.

Mural de Sant Jordi amb els instituts del Raval

Nois i noies amb llengües maternes que no són ni el català ni el castellà han escrit i il·lustrat un vers d’un poema popular de la seva cultura, un refrany o una lletra d’una cançó en l’idioma original i traduït al català.

Podràs venir a veure el gran mural que hem construït a la façana de l’ARA (carrer Peu de la Creu, 5, Barcelona).“

Още за проектите – в Галерия