Христо Стоичков в българското училище в Барселона: „Деца, учете!“

Най-известният българин по света Христо Стоичков дойде от летище „Ел Прат“ първо в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона, за да представи на среща с автограф и снимка биографичната си книга „Христо Стоичков. Историята”.

Срещата му с ученици, техни родители и сънародници се превърна във вълнуващо събитие в навечерието на патронния празник на автономна област Каталуня „Свети Георги“ (San Jordi). Той съвпада с Международния ден на книгата -23 април, отбелязван в Барселона с пищни тържества.

Специални гости на събитието бяха управляващият директор на издателство СОФТПРЕС – Милена Стефанова, главният редактор – Димитър Риков, известният спортен журналист и съавтор на единствената официална биография на Христо Стоичков – Владимир Памуков, и генералният консул на РБългария в Барселона Цветелин Цолов.

Кавалерът на „Златната топка” беше приветстван от училищния ръководител Стоянка Колева. „За мен, за нашето училище е огромна чест да посрещна Христо Стоичков. Той винаги е бил един от най- големите ни приятели“,  сподели тя пред препълнената Capella de l’Escola Pia Sant Antoni . И напомни на децата, че с упоритост, решителност и много труд се постига всичко.

„Седейки до Христо, знам, че седя до най-големия посланик на България по света“, призна генералният консул Цветелин Цолов.

„Много съм щастлив най-накрая да бъда сред вас. Когато преди 15 години поставихме основите на училището, бяха двадесетина деца. Сега са над 120. Деца, учете! Спортът е страхотно нещо, но не всеки от вас ще стане спортист.“ , напомни Христо Стоичков.

Съоснователят на БНУ „Св.св.Кирил и Методий” разказа за дългия и труден път към мечтите си, за знанието като инструмент да се постигнат всички цели, за българския дух и неразривната връзка с родината.

Легендарният футболист  подари на училището копие на „Златната топка”, което беше прието с благодарност от Стоянка Колева.

Ето това е нещото, за което винаги съм мечтал – сподели легендата. – За един футболист няма по-голяма награда от „Златната топка“. В моята „История“ ще разберете как съм я постигнал. Ако в книгата ми има нещо невярно, обърнете се към моя голям приятел и съавтор Владимир Памуков. Десетилетия наред ние сме заедно. Владо знае всичко дори по-добре от мен!“

Училищният ръководител Стоянка Колева връчи на скъпия гост благодарствен адрес.

Близо три часа Христо Стоичков раздава автографи на малки и големи деца, техни родители и десетки българи. Те чакаха търпеливо  на опашка, за да имат подписа на Камата върху закупената му книга, картичка, специално донесени фланелки на ФК „Барселона” с неговото име и дори върху мобилни телефони. Всеки можеше да се снима със Стоичков и да се докосне до най-успелия български футболист.

Издателство „СОФТПРЕС“ подари на училището екземпляри от римуваната интерактивна книжка „Христо Стоичков за деца“. От нея малчуганите могат да научат какво е струвало на Камата да извърви пътя от малкото игрище в родния му Пловдив до спечелването на Златната топка и аплодирането му като играч за „Барселона“.

Дългоочакваната и забавена с 2 години заради пандемията от коронавирус среща на „Историята“ на Христо Стоичков в Барселона продължи по-късно същия ден в най-новия и голям магазин на ФК „Барселона“ на световноизвестната ул. „Ла Рамбла“ . Камата гостува на  поканените български, каталунски и испански фенове, като представи книгата си с автограф и снимка под мотото „Днес сърцето ми тупти в цветовете на FC Barcelona!“ .

Още след издаването й „Историята“ на Христо Стоичков става бестселър на българския пазар, като надхвърля 70 000 бр. тираж. Досега книгата е представена в Лондон, Чикаго, Торонто, Варшава и Леон. Преведена е на три езика – английски, испански и полски. Тя е единствената биография, изложена в музея на „Барса“ на стадион „Камп Ноу“.

Христо Стоичков беше и специален гост на ФК „Барселона“ за футболната среща с „Атлетико“.

Анотация на „Христо Стоичков. Историята“

Някои истории са прекалено истински, за да се разказват. Но аз реших да опитам. Имах щастието животът да ме изстреля нагоре и да сбъдна голямата си детска мечта. Колко високо стигнах? Вие ще кажете, защото всеки си има своя Еверест. Знам само, че днес, когато погледна надолу, за да видя откъде съм тръгнал, все още ми се завива свят. Напоследък всички пишат. А като застраховка, за да не кажете, че футболистите пишат с краката си, аз избрах да направим тази книга със спортния журналист Владимир Памуков.

Още за срещата в училище – тук

Видео от срещата – https://www.facebook.com/colegiobulgaro.bcn