Нашата София заминава да учи за 1 г. в Америка със стипендия на Фондация Амансио Ортега

София с братчето й Ерик - петокласник в нашето училище.

София и братчето й Ерик – петокласник в нашето училище.

Десетокласничката от БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в Барселона София Поррас Илиева спечели стипендия на Фондация Амансио Ортега и заминава да учи наесен за 1 г. в Америка. Нашето момиче успява да се наложи, въпреки ожесточената конкуренция на останалите кандидати.

„За да спечеля стипендията, трябваше да кандидатствам и да бъда приета”, обясни София. Следва тест по английски език за слушане и четене с разбиране. За да бъде избрана за Програмата обаче, условието е да получи оценка по-висока от 9,4 от 10 въз основа на резултата от теста, доходите на семейството й за последните две години и оценките й от всички ESO.

София постига отличен резултат 9,8 от 10. Преди да бъде официално приета в Програмата, й остава да премине и последната фаза – лично интервю на английски и испански. На него се  проверяват  психологическите способности на кандидата. Българското момиче се справя блестящо.

Програмата за стипендии на Фондация Амансио Ортега е проект, създаден през 2010 г. за подпомагане на млади студенти от 4-та година на ESO. Те могат да учат първа година бакалавърска програма в Канада или Съединените щати. Оттогава близо 4000 студенти са участвали, като се интегрират в културата на съответната страна и усъвършенстват  владеенето на английски език.

За да насърчат пълното потапяне, стипендиантите живеят в приемно семейство и посещават местни образователни центрове. По този начин изживяват едно незабравимо приключение, в което придобиват нови знания и развиват своите лични и академични умения.

Тази година Фондация  Амансио Ортега предоставя общо 400 стипендии – 70 от тях са в Галисия, а останалите 330 – за останалите провинции в Испания.

На добър час и успех, Софи! Очакваме те отново в училище като абитуриентка!