Наш ученик е сред 10-те най-добри млади спортисти на България за 2022 г.

Наш ученик е сред 10-те най-добри млади спортисти на България за 2022 г. на Фондация „Енчо Керязов“.  Никола Мирославов Николаев от филиала на БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес е номиниран  за годишните награди на фондацията“, която отличава родните таланти в категориите Образование, Изкуство и Спорт.

През миналата година Никола спечели титлата в клас Мото 4 на испанския пистов шампионат, напомнят от Б|ългарската федерация по мотоциклетизъм. итлата е първа в историята на родния мотоциклетизъм от този шампионат. Никола записа рекордните 6 победи през сезона, а през следващия българинът ще се състезава в клас Pre Moto 3.

От общо 96 кандидатури  Комисията по избор е излъчила 10 топ участници в категория Спорт. Имената на спортистите във финалната тройка ще бъдат обявени в края на юни т.г.

Церемонията по връчването на 12-те годишни награди ще се проведе на 26 август в Античния театър, в началото на големия спектакъл “Нощ на звездите”, който се организира под патронажа на кмета на община Пловдив.

Сред 10-те най-талантливи спортисти на България са носители на медали от световни, европейски първенства, световни купи и турнири по скално катерене, лека атлетика, спортна гимнастика, тенис, кикбокс, аеробика, бадминтон, мотоциклетизъм и стрийт фитнес.

От 2019 година Никола  е част от школата на многократният национален и източноевропейски шампион по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой.

Роденият победител е шампион по мотоциклетизъм и има няколко спечелени купи в Испания – меката на този спорт. Първият му мотор е закупен, когато е почти на четири годинr, припомня sportal.bg. Започва да моли родителите си за тази машина, навършвайки три години, но поради килограмите и възрастта му те изчакват малко. Това не е пречка обаче баща му да го качва на своя мотор многократно най-малкото, за да чуят рева на двигателя.

Никола е роден в Испания в близост до Барселона. Момчето признава, че изобщо не го е страх и всичко му е много лесно и забавно, включително изпреварването и побеждаването на пистата.

***

Класацията Топ 10 в категория “Спорт” (по азбучен ред) преди финалния етап е:

Александра Тоткова – спортно каране

Божидар Саръбоюков – лека атлетика

Божидар Златанов – спортна гимнастика

Иван Иванов – тенис

Христина Андонова – кикбокс

Александър Мишенков – аеробика

Калояна Налбантова – бадминтон

Никола Мирославов – мотоциклетизъм

Пламена Миткова – лека атлетика

Жасмина Свиленива – стрийт фитнес