Интересно: Виртуален разказ за Сирак Скитник за Европейската нощ на музеите

Виртуален разказ за твореца, писател, общественик и пръв главен уредник на Радио София Сирак Скитник ще бъде част от Европейската нощ на музеите. Инициативата е на Българското национално радио и Държавния културен институт към МВнР.

Генералното консулство на РБългария в Барселона ни предлага да гледаме видео разказа за известния културен деец.

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта на Сирак Скитник. Творческото видео е поредната инициатива, с която се отбелязват подобаващо годишнините, чието честване е под патронажа на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Сирак Скитник е една от най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и  създаването на виртуален разказ за него е повод за преоткриване на личността, творчество и приноса му към българската култура. Държавният културен институт ще разпространи видеото сред българските задгранични представителства, за да послужи за развитието на дейности, свързани с публични събития и културната дипломация.

Във видеото са използвани архивни и снимкови материали, предоставени от Българското национално радио и Художествената галерия „Димитър Добрович“ – Сливен. Включени са кадри от филма „Сирак Скитник“ от 1991 г. с автор и режисьор Владимир Ангелов и оператор Ярослав Ячев. Авторският текст е на д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Видеото е заснето и монтирано от Цветан Игнатовски.

С виртуалния разказ за Сирак Скитник Българското национално радио и Държавният културен институт се включват в богатата програма по повод „Европейската нощ на музеите – София 2023„, организирана от Френският културен институт в България в партньорство с Министурството на културата и Столична община.