1 юли – отбелязва се Джулай морнинг и Свети Врач

Десетилетия наред посрещането на изгрева на слънцето точно на 1 юли за България придобива някакъв локален празничен контекст.

Джулай (на английски: July – юли), или Джулай морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли.

Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г.

На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

В Българи този отзвук е около 1980 г., когато определени групи от българите решават, че това е начинът, по който да изразят своя протест, да се почувстват живи и свободни. То е свързано и с политическия и социално-икономическия строй, в който фигурира тогава страната.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 60-те години на ХХ век, той продължава да съществува в България.

Свети Врач – от друга страна, връзка на един църковен празник, но с название, което може да се определи като езическо.

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления са приписвани на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Култът към двамата братя е бил разпространен през III в. в пределите на Източната Римска империя

Това е ден на билкарите и на лечителите. На този ден билкарите разпределят събраните и изсъхнали вече билки от Еньовден. Жените не трябва да работят, за да не се разболеят техните семейства.

Вярва се, че на този ден всеки лек отива където трябва. Лоши думи не ловят, а добрите прихващат най-здраво и покълват.

1 юли е един много специален ден, защото двата празника си дават среща. Единият е символ на традициите, другият е символ на модерния дух.

Uriah Heep – July Morning

Там аз бях във юлска сутрин,
за да търся любов,
с магията
на новото зазоряване
и с прекрасното Слънце

Под звуците
на първите птичи песни.
Дома си оставих
по средата на бурята
и на нощта зад мен,
и на моя собствен път.

Със деня идваше решението –
ще търся теб!