Работилница за мартенички отвори врати в училище

Работилница за мартенички отвори врати в БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в Барселона и филиала му в град Мойет дел Вайес. В навечерието на традиционния български празник – 1 март, талантливите ръце на децата от подготвителните групи и началния курс изработиха с много ентусиазъм и настроение чудесни мартенички, кукли и картички.

Малчуганите научиха и легендата за прастария българския обичай в първия ден на месец март хората да се закичват с украшения от усукан бяло-червен конец като символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

В горния курс обичаят и традициите бяха представени чрез беседа и презентация. Големите ученици си припомниха, че с Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с мартеница на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта.

Мартеницата се изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. То е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня. В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата. Всички ученици получиха  мартенички като подарък от Родителския съвет. Вече сме готови да посрещнем Баба Марта с усмивки и ръчно изработени шедьоври