Отбелязваме Световния ден на книгата, идеята тръгва от Каталуния

 „Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга“, казва Кристофър Морли.

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.

Датата е избрана не случайно. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април, когато се почита Сант Жорди, да се подарява книга.

Подаряването на рози на жените датира от XV век. Легендата разказва, че докато Свети Жорджи е спасявал принцесата от дракона се е ранил и кръвта му се е превърнала в роза при падането ѝ на земята.

През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Сант Жорди/Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния, в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Свети Джорди е най-романтичният каталунски празник и определено един от най-красивите. На този ден мъжете подаряват рози на своите партньори, а жените им връщат жеста с книги.. Позитивният дух на този ден може да се усети навсякъде, докато хората празнуват в името на любовта, културата и патриотизма.

***

Целта на Международния ден на книгата – наред с инициативи като буккросинг, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“,  изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и много други – е да насърчи четенето и книгоиздаването.

Титлата „Световна столица на книгата“ се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

През 2017 година за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Гвинея Конакри, през 2018 г. столица е Атина, а за 2019 г.  – арабският Шарджа в ОАЕ.

Вашият коментар