Днес е международният ден на учителя! Честит празник!

На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на учителя.

Традицията води началото си от 1994 г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО, 5-ти октомври е обявен за Международен ден на учителя.

Преди това, на 5 октомври 1966 година, на специална междупарламентарна конференция в Париж са приети препоръките за статута на учителите. Те са разработени от Международната организация на труда и ЮНЕСКО.

На днешния ден Организацията на обединените нации отправя молба към всеки да отдели минута и да си спомни с любов и признателност за това как учителят е променил неговия живот за добро.

Честит празник!

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪР САШО ПЕНОВ ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

 Поздравявам Ви по случай Международния ден на учителя и вярвам, че най-трудните години за българския учител вече са в историята.

Ролята на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени пряко и на момента. Резултатите от Вашата ежедневна работа се проявяват след време, което ги прави трудни за оценяване днес, но едно мога да твърдя със сигурност – няма учител, който да учи своите ученици на нещо лошо или на агресия. Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани.

Благодарение на Вас нашата система премина успешно през пандемията и през редица други трудности. Вие оставате пример и опора както за своите ученици, така и за цялото общество, което винаги ще повтаря: „На учителя с любов!“.

Зная, че позитивната промяна не става за един ден и няма да се усети бързо, но съм убеден, че всеки от нас дава и ще даде най-доброто от себе си за образованието.

Днешният ден е повод за равносметка за това, което е свършено, възможност да се търсят и намерят отговори на глобални въпроси, свързани с учителската професия и тяхната мисия в живота на всеки. Живеем във време, когато сме на прага на още по-динамични промени и по-непредвидимо бъдеще. В него обаче едно е сигурно – учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни като държава и общество.

 СКЪПИ УЧИТЕЛИ,

Благодарение на Вас младите хора се превръщат в личности, започват самостоятелен живот с необходимите знания и чувство за гражданска отговорност. Пожелавам Ви да имате силата и търпението и да продължите с лекота отговорната си мисия, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както поколения Ваши предшественици са правели преди Вас.

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!