Училищен календар

 

 

 

 

Календар на предстоящи събития

02.02. 2019   Представяне на проект от ученици, участници в клуб „Родолюбие“ на тема „Хан Крум“пред ученици и родители. Залата ще бъде уточнена допълнително.

16.02. 2019   Отбеляване Деня на Левски ( По класове, по различни начини, съобразени с възрастовите особености на учениците).

23.02. 2019   Конкурс за рецитиране на стихотворение на патриотична тематика (за ученици от началните класове). При малките          ученици – изработване на мартенички.

09.03. 2019   Национален празник на Република България: Училищно състезание-викторина  на историческа тематика и кратка музикално-поетична програма.

25.05. 2019   Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Отбелязване по класове.

01. 06. 2019  Честване 10 годишнината от създаване на училището – юбилеен концерт, зала Сант Марти

ДАТИ, СЪБИТИЯ, ЛИЧНОСТИ

Януари
6 януари, 1848 г.- в град Калофер е роден поетът – революционер и публицист Христо Ботев.

Февруари
19 февруари 1873 г. – в град е обесен Васил Левски. Апостолът на свободата посвещава живота си на освобождението на България, като създава мрежа от революционни комитети в цялата страна. Целта му е„Чиста и свята република“, в която всички, без разлика от народността и вероизповеданието, си ще живеят като пълноправни граждани.

Март
3 март 1878 г. – в Сан Стефано е подписан мирен договор след приключване на Руско-турската война. На тази дата е обявено Освобождението на България от турско робство. На 3 март България отбелязва своя национален празник.

Април
20 април 1876 г.– избухва Априлското въстание в Копривщица. Българският народ показва със своята саможертва, че иска да живее свободно, а не в робство. Въстанието е жестоко потушено, а Европа най-сетне чува за България.

Май
24 май – Ден на българската азбука, на българската просвета и култура. Този ден всички в България „честват като Празника на Кирил и Методий – създателите на буквите.

Юни
2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни 1876 г. на връх Вола във Врачанския балкан загива Христо Ботев оставил на поколенията гениалните си стихове и примера от саможертвата за свободата на поробената родина.

Юли
9 юли – в град Сопот е роден Иван Вазов – писател и общественик, наречен още Дядо Вазов, Патриарх на българската литература.
18. юли – в град Карлово е роден Васил Иванов Кунчев, останал в историята с името Левски, Апостола на свободата.

Август

21-26 август 1877 г.– водят се ожесточени боеве за прохода Шипка, от изхода на които зависи освобождението на България. Иван Вазов описва тези събития в стихотворението си „Опълченците на Шипка“.

Септември
6 септември 1885 г. – в Пловдив е обявено обединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден честваме Съединението на България.
22 септември 1908 година – Княз Фердинанд I обявява Независимостта на България и се титулува цар.

Октомври
13 октомври – провежда се Общо събрание на БРК в Букурещ. Участниците решават, че неуспехът на въстанието от 16-17 септември се дължи на липсата на войводи. На Филип Тотю и Стефан Стамболов е възложено да подготвят чети, с които да се прехвърлят в България „и ако сполучат със съдействието на народа да прогласят бунта“ отново.

Ноември
1 ноември – Ден на народните будители
Декември
17 декември 1883 г. – след дипломатически скандал, под натиска на българските правителства в София и Пловдив, екзарх Йосиф I е приет от султан Абдул Хамид II и правата на Българската екзархия в Османската империя са възстановени официално