На 11 май почитаме светите братя Кирил и Методий – патрон на нашето училище

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии.

11 май е професионален празник на библиотекарите, а също и патронен празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“.

Солунските братя са патрон на първото българско училище в Барселона и филиала му в град Мойет дел Вайес.

Светският празник за св. Кирил и Методий, който днес се отбелязва на 24 май, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите на славянската писменост. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина има в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград заедно със служба за св. Иван Рилски.

На страниците на „Цариградски вестник“ от 26 април 1858 г. се съобщава, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват св. Кирил и Методий вместо Три светии като училищен празник.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий, а след Освобождението става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.

През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва „Върви, народе възродени…“. През май 1901 г. учителят от Петокласното ловчанско училище Панайот Пипков композира музиката към текста и песента се превръща в български училищен химн.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден – само на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече има два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

През 1980 г. папа Йоан Павел II обяви славянските първоучители за покровители на Европа.