Отбелязваме Международния ден на майчиния език

На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език. Тази дата е приета през 1999 година от ЮНЕСКО и призната през 2002 година и от Организацията на обединените нации.

Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш – държава в Азия, разположена на брега на Бенгалския залив от Индийския океан. Датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната бенгалски език.

През 1951-1952 година бенгалският език попада в центъра на политическите конфликти в тогавашния Източен Пакистан. Макар че това е езикът на голямото мнозинство от населението в тази област, законът налага урду като единствен национален език. На 21 февруари 1952 година демонстрация на студенти и общественици срещу това положение в Университета на Дака, столицата на страната, е разпръсната от армията и полицията, при което загиват няколко души. През 1999 година ЮНЕСКО обявява 21 февруари, годишнината от този инцидент, за Международен ден на майчиния език.

Мисията на БНУ „в. Св. Кирил и Методий” в Барселона и филиала му в град Мойет дел Вайес е да обучава и възпитава своите ученици да знаят и да не забравят майчиния си език. С родолюбие, просветителство и български дух пазим националните традиции и великото дело на нашия патрон – Солунските братя Кирил и Методий.

Вашият коментар