ЧРД, БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ!

„Честит рожден ден, Българско училище! И както дървото е по-дълголетно от хората, нека го има, да расте и множи успехите си нашето школо! Българските деца го заслужават!”, пожела директорът на БНУ „Св. св. Кирил и Методий” Стоянка Колева за празника.
Тържественият повод събра ученици, родители и преподаватели в училището, което на 27 септември 2009 г. отвори врати за децата на наши сънародници в Каталуния.
Преди да разреже тортата и да духне свещичките, г-жа Колева беше изненадана от педагогическия екип с 8-годишен бонзай, който да й напомня за паметното събитие. Тортата беше унищожена от палавите лакомници за броени минути, под звуците на български песни и на кръшни хора.
Следобед рожденият ден на БНУ „Св.св. Кирил и Методий” и тортата със свещички развълнува деца и родители и във филиала му в град Мойет дел Вайес, където се обучават българчета и деца от смесени бракове.
Единственото българско училище в Барселона е създадено като дейност на Асоциация за приятелство и сътрудничество България – Каталуния „Св. Георги”. Неговите врати са отворени за всички деца от 1-12 клас, които искат да общуват свободно, да четат и пишат на български език, да изучават историята и географията на България.
Към образователния център функционират детска градина /3-5 г./ и подготвителна група – 6 г. Освен извънкласните занимания по български народни танци за деца, вокална група и клуб „Родолюбие”, съществува и танцов състав за възрастни ФФ „Гергьовден”