Студентките Пламена и Никита дойдоха на стаж в нашето училище

Две студентки от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” пристигнаха на двумесечен стаж по програма „Еразъм+” в българското училище. В Барселона. Пламена Балдахинова и Никита Иванова веднага влязоха в час и вече прилагат на практика знанията си в подготвителната група и началния курс.

В старопрестолния град момичетата следват „Начална училищна педагогика и английски език”.

Пламена е родена във Видин, но живее, откакто се помни,  във Велико Търново, където завършва средното си образование в елитната езикова гимназия  „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски и руски език. Отначало е приета друга специалност в университета, но педагогиката я привлича повече, защото много харесва децата и й е приятно да общува с тях.

Никита също има солидна езикова подготовка, защото е завършила профилираната езикова гимназия “ Екзарх Йосиф І” в Ловеч. За специалността я вдъхновява нейната класна ръководителка от началното училище, макар че носи в кръвта си и гените на своите прабаба  и прадядо, които също са били учители.

И двете стажантки са категорични, че получават добра подготовка по начална училищна педагогика във Великотърновския университет. ”С практиката впоследствие ще се изчистят всички неясноти, ако има такива”, убедена е Никита. Към една от възможностите по програма „Еразъм +”  я насочва преподавателят й проф.д.п.н. Мариана Мандева и Никита приема Барселона като „перфектната локация за стаж и разширяване на хоризонта”.

Пламена харесва от години „Еразъм+”  и приема съвета на проф. Мандева да опита да стажува в чужбина. „Избрах българското училище в Барселона, защото изглежда много приветливо, а и градът много ми харесва. От университета сме ходили в български училища и сме наблюдавали провеждането на някои часове, но за пръв път влизам в българско училище в чужбина и е много интересно”, признава Пламена.

Никита:

„Общуването с децата ме зарежда с енергия. Бих казала, че образованието е една от най важните сфери, тъй като децата са бъдещето, а ние зависим от това какво ще бъде то.”

Пламена:

„Общуването с деца ми носи голяма радост. Смятам, че образованието е една от най-съществените и деликатни сфери, защото то ни помага да се развием в различни области от живота и да подобрим комуникативните си умения.”

Нашите стажантки продължават да мечтаят. Пламена иска да се развива в областта на началната училищна педагогика и работата да й носи щастие. Освен да се утвърди като начален учител, следващата стъпка на Никита пък е да запише и завърши магистратура, а после да създаде семейство.

Мечтата им да видят Барселона вече си случи. Когато приключат ангажиментите им в българското училище, Пламена и Никита обичат да разглеждат забележителностите на каталунската столица и да се запознават с нейната култура, за да я сравняват с българската.

Това не са първите стажанти в БНУ „Св. св. Кирил и Методий”. Миналата година по „Еразъм+“ в началния курс практикуваха стажантите Иван и Мария Тодорови.

На 19 ноември 2022 г. ни гостуваха утвърденият преподавател от катедра „Начална училищна педагогика” при Педагогическия факултет /ПФ/ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. д.п.н. Мариана Мандева и докторантът по Методика на обучението по български език и литература /1- 4 клас/ и секретар на ПФ при ВТУ Румяна Раева.

Специалното посещение на академичните ни гости беше по „Еразъм+“ като част от проекта „Четящият студент, четящото дете“ на Великотърновския университет. Децата от 1-4 клас в българското училище в Барселона направиха вълнуващо пътешествие във вълшебния свят на приказките с проф. д.п.н. Мариана Мандева.